Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Marceli, trochu technických připomínek. Při novostavbě nebo jakékoliv změně stavby, které podléhá "stavebnímu řízení", což je i například změna účelu užívání, je součástí požárně bezpečnostní řešení. K němu se vyjadřuje požární specialista z hasičského záchranného sboru. A jejich požadavky, bez kterých není možné stavbu ani povolit ani zkolaudovat, se rok od roku zpřísňují, právě na základě takovýchto zkušeností . Viz níže kolega Jílek.

Otázkou další je, jestli provozovatelé dbají zákonných povinností a nechávají každý rok kontrolovat hasící prostředky a zařízení, jestli nechávají provádět revize elektro, plynu , komíny a mnoho dalšího. I při těchto revizích a kontrolách se dá přijít preventivně na některé závady, které mohou být zdrojem problémů. A provozovatelé jsou si také vědomi, že nesplnění zákonných povinností v prevenci může být příčinou nevyplacení pojistky, pokud už se škodní událost stala.

Pak je na specialistech vyšetřovatelích, aby přišli na to, jestli to bylo od kabeláže nebo zařízení instalovaného "načerno", nebo od hořícího vajglu v posteli, nebo čeho. A to práce sakra nimravá.

To, že by snad hasiči měli chodit kontrolovat objekty preventivně, je myšlenka zcela iluzorní. Na to HZS nemá kapacity. To, že byl projekt, který prošel stavebním řízením, špatný z hlediska nedodržení technických a požárních požadavků rovněž. Ale existují třeba kontroly z IBP, ale taky nenavštíví všechno. Nicméně povinnosti jsou na provozovatelích a je jejich odpovědnost, jestli provádějí prevenci, nebo si ve svém objektu provádějí úpravy načerno a nedbají bezpečnosti provozu.

1 0
možnosti
Foto

Ivano, vidím, že jsi také z oboru. Ve všem s Tebou souhlasím, kromě několika věcí. Požární bezpečnost je jednou z hlavních věcí v projektu. Ale kontroluje někdo např. počet postelí v objektu a jestli jej majitel "potichu" nezvýšil? Pokud vím, tak kontroly probíhají v kontrole hasičáků případně datumu jejich kontroly, kontrola EPS ve dvou či třech pokojích ale kontrolu toho, že třeba z pokoje pro úklid někdo udělal jednolůžák - tohle nikdo neprověří. U tohoto hotelu, proboha!, hasiči přijeli po takové době, že v oknech nebo za nimi už stáli zoufalí hosté hotelu! To přece není možné! EPS měla hlásit a hasiči do nějakých 7 až 8 minut měli být na místě. Požární dveře zaručují , podle projektu, až 15 minut požární odolnosti. A tady? To není chyba hasičů! Tam nepracovala EPS!!!

Já se pozastavuji nad systémem-nesystémem v ČR, kdy nikdo nekontroluje jestli limity projektu jsou dodržovány nebo ne. To by mělo být starostí stavebního úřadu, pod který hotel patří. V hotelu není totiž nejdůležitější kolika jazyky mluví na recepci. Bezpečnost hostů musí být na prvním místě. Je to na dlouhou debatu a já nechci zdržovat.

Máme jedny z nejlepších hasičů v Evropě. Zázraky ale dělat neumí.

0 0
možnosti
Foto

Když vidím, jak se "řeší" požární bezpečnost co se týká volných únikových cest apod., tak se snad už nedivím ničemu.:-/

0 0
možnosti
Foto

Ahoj Kláro, máš pravdu. Byznys zřejmě vítězí nad zdravým rozumem. Dík za setkání!R^

1 0
možnosti

Řešení požární bezpečnosti je nutnou součástí každého projektu. Obzvlášť, když v budově má pobývat více lidí. Pokud při stavbě někdo něco nedodržel, pak by taková stavba neměla být zkolaudována do odstranění závad. Bohužel se někdy dělají úpravy bez schváleného projektu apod. Například se namontuje klimatizace.

0 0
možnosti
Foto

R^je to opravdu hrozné-obávám se že korupce kvete i zde a mnozí majitelé-často zahraniční-chtějí jen vydělat ale na bezpečnost moc nedbají-znám hotely vlastněné ruskými či italskými společnostmi které nemají parkoviště přesto ubytovávají velké skupiny takže nakládání lidí do autobusu probíhá na frekventované komunikaci-řidiči nadávají a já trnu kdy někdo z klientů skončí pod koly kolem projíždějících vozů

2 0
možnosti
Foto

Libuše naše názory jsou shodné. Díky.

0 0
možnosti

Ano, ty otazníky jsou na místě.

0 0
možnosti

ja bych pockal, horelo v sobotu a dnes je pondeli

aby mohly dat urady plne a pravdive informace, potrebuji cas

prece jen neshorel obycejnej platenej stan

4 0
možnosti

Co chcete? Specialistum od hasicu a police to trva tejdny ci mesice, ale zdejsi blogeri vedi vse uz par minut po tom co si o tom prectou. Viz ten magor co strilel u OEZ v Mnichove.

0 0
možnosti
Foto

Je to velice smutná záležitost, Marceli. Přitom ke vzniku požáru stačí strašně málo. Tobě karma za článek.

1 0
možnosti
Foto

Je to tak Jane. Hlavně ať to nemá vliv na počty turistů přijíždějících do Prahy. Tak jako např. pražští taxikáři.

1 0
možnosti
Foto

K69a49r76e36l 83M20á12d81l38e

22. 1. 2018 13:09

Máte pravdu. Určitě je jednodušší vyřešit protipožární opatření u novostavby, než u hotelu předělaného ze starého secesního činžáku. Kdyby chtěl investor nechat jen fasádu a vnitřek postavit podle současných norem, tak se památkáři zblázní. A že takových hotelů po Praze je....

2 0
možnosti

Prvne jsem to videl kdysi v Salzburgu, kde renovovali zrovna hotel.

Zustaly z nej jen obvodove zdi. Vse se pak vyplnilo soucasnou nejmodernejsi technikou.

3 0
možnosti
Foto

obávám se, že se vlamujete do otevřených dveří.

Ve všech objektech podobného typu se provádí pravidelné protipožární prohlídky, je o nich řádný zápis. A byly-li nalezeny závady, musí být do stanoveného termínu odstraněny, jinak hrozí sankce.

A přesto může, i navzdory sebelepším opatřením, dojít k podobné události.

Nic totiž není dokonalé.

5 0
možnosti
Foto

P.S. dělal jsem bezpečáka

2 0
možnosti
Foto

Marceli, myslím, že požáry v centru města v hotelu jsou nejhorší noční můrou všech hasičů...

3 0
možnosti

Ja myslim, ze jsou to spis ty hodne vysoke domy, kam se s jejich technikou nedostano.

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1139x
Absolvent univerzity života, který si v žádném případě nedělá nárok na pravdu. Jen rád napíšu o všem co jsem v životě potkal nebo co potkalo mne.

Seznam rubrik